Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Üüriturgu mõjutavad Lääne-Euroopa trendid

KINNISVARA
Küpse ühiskonna trendid on Eestissegi jõudnud - inimeste elustiil on liikuvam ja ei soovita end tingimata siduda kinnisvara ostuga. Üürikodu tagab paindlikkuse. Lisaks toetab üürituru arengut ka tõsiasi, et uue kinnisvara kättesaadavus väheneb, mistõttu üüritakse pikemalt kodu sissemakse kogumiseks või siis jäädaksegi pikaajalisteks üürnikeks ja loobutakse ostmisest. Foto: Bonava üürimajad Aiandi
Küpse ühiskonna trendid on Eestissegi jõudnud - inimeste elustiil on liikuvam ja ei soovita end tingimata siduda kinnisvara ostuga. Üürikodu tagab paindlikkuse. Lisaks toetab üürituru arengut ka tõsiasi, et uue kinnisvara kättesaadavus väheneb, mistõttu üüritakse pikemalt kodu sissemakse kogumiseks või siis jäädaksegi pikaajalisteks üürnikeks ja loobutakse ostmisest. Foto: Bonava üürimajad Aiandi

Seni Eestis ja Baltikumis ainult elukondliku kinnisvara arendamise ja müügiga tegelenud Bonava sisenes täpselt aasta tagasi ka üüriturule. Seda olukorras, kus Tallinna turul oli läbi aegade suurim üüripakkumiste arv.

„Laiendasime oma portfelli uude segmenti, sest nägime siinsel professionaalsel üüriturul suurt potentsiaali. Oleme liikumas samas trendis Kesk- ja Lääne-Euroopaga, kus kodu ostmise kõrval on väga levinud ka pikaajaline eluaseme üürimine. Kui hetkel on üüripindade osakaal Tallinna kinnisvaraturul 15-20%, siis prognoosime selle kasvu 30-40%-ni. Näiteks Stockholmis on üüripindade osakaal üle 40% ja Berliinis lausa üle 80%,“ selgitas Bonava Eesti tegevjuht Taavi Soorm üüriturule sisenemise otsust.

Suur konkurents üüriturul

Üüriturule sisenemine toimus olukorras, kus Tallinnas oli läbi aegade suurim üürikorterite pakkumine. „Selle aasta alguses oli pealinnas ligi 1800 üüripakkumist, mis on tavapärasest ca 50% rohkem. Seda enam on heameel, et meie pakutud kodud on hästi vastu võetud, oleme suutnud oma seatud eesmärke ennatlikus tempos saavutada ning meie üürimaja täituvuse määr on jõudnud juba 70%-ni. Aasta lõpuks soovime jõuda olukorda, kus hooned on maksimaalselt väljarenditud,“ kirjeldas Soorm.

Kuigi viimased 10 aastat on toonud institutsionaalsete üüriinvestorite juurdekasvu, siis jätkuvalt on päris uut üürikinnisvara Eesti turul pigem vähe. „Meie kogemusel on aga isegi keerulisemas üldises kinnisvaraturu olukorras klientidel huvi uute läbimõeldud üürikodude projektide ja professionaalse teenuse vastu. Seda näeme ka konkurentide tulemustest, kellel on samuti majades hea täituvus ja vakantsimäär väga madal, 1-3%,“ ütles Soorm.

Kes on üürimaja kliendid?

Arenenud ja küpse ühiskonna trendid on Eestissegi jõudnud - inimeste elustiil on liikuvam ja ei soovita end tingimata siduda kinnisvara ostuga. Üürikodu tagab selle paindlikkuse. Lisaks sellele toetab üürituru arengut ka tõsiasi, et uue kinnisvara kättesaadavus väheneb, mistõttu üüritakse pikemalt kodu sissemakse kogumiseks või siis jäädaksegi pikaajalisteks üürnikeks ja loobutakse ostmisest.

„Meie üürikliendid on noored pered, spetsialistid, aga ka vanemad paarid. On neid, kes ei taha siduda end suurema finantskohustusega ja neid, kes alles planeerivad koduostu. Üürikodu uues majas ja kaasaegses naabruskonnas on sageli esimene samm, kuidas pered oma elukvaliteeti parandavad,“ kirjeldas Bonava arendusvaldkonna juht Martin Rikolas.

On vaid aja küsimus, kui ka meie kinnisvaraturul on üürikinnisvara osakaal üle 30%, nagu see on teistes arenenud riikides. „Seni on Tallinna üüriturg olnud killustunud ja väikeinvestorite käes. Kogenud arendaja poolt pakutavad läbimõeldud lahendustega energiatõhusad korterid, pikaajalised kindlad üürilepingud – sellega saab üürnik põhimõtteliselt kõik samad eelised, mida uut kodu ostes. Lisaks professionaalse klienditeeninduse, kes murede korral aitab,“ selgitas Martin Rikolas.

Kui küsida, kas hetkel peaks siis uue kodu pigem ostma või üürima, oleneb vastus eesmärgist ja vajadusest. Rikolas soovitab: „Kui on pikaajaline plaan end ühe piirkonnaga siduda ja vahendeid jätkub, siis on mõistlik oma kodu osta, seda eriti nüüd, kui intressimäärad jälle langustrendis on. Logistiliseks ja rahaliseks paindlikkuseks on aga sobilik valik üürikorter, eriti kui see on sama kvaliteediga kui uus kodu.“

Bonava alustas üürilepingute sõlmimisega juulis 2023, esimesed kliendid kolisid üürimajja detsembris 2023. Üürikodud asuvad Uus-Mustamäe naabruskonnas aadressil Aiandi 11. Kolmes hoones on kokku 112 1-4-toalist rõdu või terrassiga korterit suuruses 21-82 m2. Kõiki kortereid üüritakse välja koos panipaigaga, soovi korral on võimalik üürida juurde ka auto parkimiskoht. Kõigisse korteritesse on paigaldatud köögimööbel koos tehnikaga, tubades on garderoobikapid, valgustid ja kardinasiinid ning vannitoas kuivatusfunktsiooniga pesumasin.

Foto: Maris Tomba, Bonava üürimajad Aiandi 11
A: K. Sild

 

 

Logo - Bonava Eesti OÜ uusarendused Tallinnas ja lähiümbruses
Toompuiestee 35, 10133 Tallinn, Harjumaa
+372 627 4855

Bonava on esimene elamuarendaja Euroopas, kelle kliimaeesmärgid on saanud Science Based Targetsi (SBTi) heakskiidu.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube