Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Miks on minu uuel puitparketil juba täkked ja käigurajad sisse kulunud?

Kaasatud ekspert: Madis Sander
Illustreeriv foto: Kaunis klassikaline kalasaba puitparkett uues interjööris Tallinna südalinnas (Ambassador) | Sisekujundus: Lilia Kristianson-Kraav | Parkett: PK Salong
Illustreeriv foto: Kaunis klassikaline kalasaba puitparkett uues interjööris Tallinna südalinnas (Ambassador) | Sisekujundus: Lilia Kristianson-Kraav | Parkett: PK Salong

Kuidas saab uus puitparkett juba mõne aastaga kuluda ja vajada hooldust? Kõikjal on täkked, koera küünejäljed ja põhilised liikumisteed on selgelt näha. Kui see on juhtunud sinu uue puitparketiga, oled tõenäoliselt teinud teadmatusest vale valiku.

Põrandakatete valik on tõesti väga lai ja enim levinud ning armastatud on puit, kuna kõik teavad, et see on jala all mõnus ja soe. Aga kas kõik seda ka teavad, et puitpõrand on pretensioonikas, nõuab palju pühendumist ja hooldust ning ei pruugi sobida sinu elustiiliga?

Enne poodi minekut, kus emotsioonid nagunii võimust võtavad, tuleks hetkeks aeg maha võtta ja rahulikult läbi mõelda, milline on kodu elanike elustiil ja millistele tingimustele peab uus põrand vastama. Kas peres on näiteks lapsed, kelle käest asjad kipuvad maha kukkuma ja põrandasse mõlke jätma või siis mõni koduloom, kelle küünejälgedest põrand võiks olla kaitstud? Kas eelistatakse lahendust, mis kord maha panduna rohkem hooldust ei vaja või ollakse valmis ilusa põranda nimel ka hilisemateks lisategevusteks ja kuludeks, mida põranda hooldus paratamatult kaasa toob? Kõigist nendest vastustest selgub, milline põrand tegelikult elanike elustiiliga kokku sobib ja nende ootustele vastab.

Viimistlusmaterjalidele spetsialiseerunud PK Salongi juht ja suure kogemusega põrandakatete asjatundja Madis Sanderi sõnul on väga tavapärane, et ei osata valida põrandamaterjali, mis oleks inimeste reaalsete vajaduste ja elukorraldusega kooskõlas. Tulemuseks on loomulikult pettumus nii põrandamaterjalis kui ka selle müüjas. Proovime siinkohal Madise abiga anda mõned kasulikud vihjed, kuidas saada endale põrand, mis vastab kõigile ootustele.

Põrandamaterjal vali vastavalt elustiilile

Kuigi tihti tundub, et puitpõrand on ainus valik, siis tegelikult see nii ei ole. Esiteks on puitpõrandatel mitmeid erineva tugevuse ja hooldusastmega valikuid ning teiseks on olemas ka väga ilusad ja vastupidavad alternatiivid, mis võivad kodu elanike elustiiliga palju paremini kokku sobida.

Puitpõrand ei ole kindlasti hea valik juhul, kui kodu peab mingi aja tagant pikalt üksi olema. Näiteks, kui elad talvel Hispaanias või suvel maakodus ja korter on kogu selle aja kas keskküttekuumuses või palavuse tõttu ilma õhuniiskuseta või vastupidi ilma kütteta liigniiskuses, ei pruugi puitpõrand seda lihtsalt üle elada. Sellisel juhul oleks mõistlikum valida midagi muud.

Suure koormusega kodude jaoks, kus on näiteks väikelapsed ja koduloomad, toob Madis välja UV-kõvendatud mattlakiga spoonparketi kui kõige tugevama, hooldusvabama ja innovaatilisema puitpõrandate tootearenduse. Sellel spoonparketil on puidu välimus ja struktuur, kuid vastupidavuse poolest on see võrreldav SBS, LVT või kivipõrandatega. Visuaalse poole ja õige tunde annab parketile väga õhuke ehtsast puidust 0,6 mm paksune spoonikiht, mis on omakorda kaetud UV-tehnoloogia abil kõvastatud 7 õlikihiga. UV-kõvendatud mattlakiga spoonparkett jäetakse tihti veidi kallima ostuhinna tõttu kõrvale. Samas ei arvestata kuludega, mis tavalise puitparketi puhul iga hooldusega hiljem kaasnevad. Kumb siis tegelikult kallim tuleb?

Kui jääda ikkagi tavalise õlitatud või õlivahatatud puitparketi juurde, sest see lihtsalt meeldib ja hind on ka hea, peab igal juhul arvestama hooldusega. See on puidu puhul elementaarne. Me ei imesta enam ju selle üle, et terrassilaudu on vaja nende kestvuse nimel õlitada. 

Õlitatud ja õlivahatatud puitpõrand on tõesti kaunis, naturaalne, jalale meeldiv, soe ja looduslähedane, aga täpselt sama palju ka kapriisne ning vajab eriti esimestel aastatel korrapärast hooldust. Esimene hooldus tehakse kohe peale paigaldust ja edaspidi järjestikusel 3-4 aastal kord aastas. Iga hoolduskord tähendab lisaks selleks kuluvale rahale ka põrandalt täielikult mööbli eemaldamist ja kuivamisaega, mille ajal ei tohi mitmeid päevi põrandast isegi mitte üle kõndida. See on vajalik, kuna puit on elus materjal ja selle avatud poorid vajavad mitmeid kordi täitmist, kuni pind lõplikult ühtlaseks saab. Kui see tegemata jäetakse, tuleb leppida, et parketile võivad jääda üsna lihtsalt sisse käiguteed ning sellesse hakkab kogunema mustus, millest saab lahti ainult kogu põranda üle lihvides.

Puitparketi eelis on õnneks see, et kui lõpuks otsustatakse oma põrand korda teha, saab seda vajadusel lihvida ja uuendada. See sõltub muidugi sellest, kui paks on puitspooni kiht parketil ja milline on puidu viimistlus.

Alternatiivid puidule

Kui kõik märgid räägivad ikkagi puitpõranda kahjuks, ei tasu kindlasti meelt heita, sest tegelikult ei ole puitpõranda alternatiivid millegi poolest halvemad. Pigem hoopiski mõistlikud valikud selle nimel, et põrand ka võimalikult pikalt ilus püsiks ja uut investeeringut ei nõuaks.
 
Nr 1 väärispuitparketi asendaja on täismass kiviplaat (sh keraamilised plaadid). Täismassplaadid on sisuliselt kõrge surve all kokku pressitud jahvatatud savi, mis on 1300-kraadises ahjuskokku kuumutatud. See on sama naturaalne materjal nagu puitparkett ning põrandakütte puhul talvel jala all mõnusalt soe ja suvel sama mõnusalt jahe. Selliste kiviplaatide valik on täna väga lai. Neid on digiprindiga, 3D-struktuurseid, samuti erineva kivi ja puidu imitatsiooniga. Plaadid on ka on igati niiskuskindlaad, kannatab koera kriime, ei pragune ega mõrane. Puidule igati vääriline alternatiiv.

Kivipindasid kasutatakse kodu interjööris sageli terviku loomiseks, kombineerides erinevaid struktuure ja toone. Samuti saab kivi abil sise- ja välisruume lihtsasti ühtseks tervikuks siduda, näiteks kasutades terrassil sama välimusega plaate kui toapõrandal.


Fotod: Inspiratsiooni PK Salongi peamise plaatide tarnija Pamesa Ceramica show-roomist Valencias Hispaanias.
 
Võimalused on piiritud. Madis meenutab ühe kodu omanikku, kes suure kasutuskoormuse tõttu valis kodu põrandatele kiviplaadid, aga kuna ta soovis oma kodus ikkagi puitu ka näha, lasi puitparketi paigaldada hoopis lakke. Täiesti nn kastist välja lahendus, mis lõppkokkuvõttes muutis ruumi õdusalt soojaks ning mõjus väga uudse ja kaunina.
 
Hea alternatiiv puidule on ka puiduimitatsiooniga SBS- ja  LVT-põrand, mida saab parketiga sarnaselt maha liimida või ujuvalt paigaldada. Tulemus on väga vastupidav ja tõetruult kaunis. LVT-põrandat valides peaks aga arvestama, et see ei pruugi kannata tugevat päikesevalgust (sültub toote tüübist), mille tulemusena võib hakata suuremal pinnal äärtest kummi minema. Sõltub valitud tootest. Üks selline näide pärineb ringakendega eramajast. SBS JA LVT sobivad väga hästi niisketesse ruumidesse nagu sauna- ja majapidamisruumid.
 
Ka laminaat on üks puidu alternatiividest, mida on võimalik saada üsnagi autentse välimusega. Laminaat on erinevalt tavalisest puitparketist ääretult vastupidav ja sageli soodsama hinnaga. Seda saab nii maha liimida kui ujuvalt paigaldada. Põhiline miinus on ikkagi see, et jala all ei ole see puidule omaselt soe. Samuti ei saa laminaati uuendada ega renoveerida. Kui midagi peaks katki minema, tuleb see asendada.
 
Pika jutu mõte on juhtida tähelepanu sellele, et kuigi puitparkett on kõige levinum ja traditsioonilisem valik, tasuks enne otsustamist läbi mõelda, kas see ka oma tingimuste poolest kodu elanike elustiili arvestades õige valik on.

Ruumi niiskusrežiim mõjutab puitparketi eluiga

Puit on oma olemuselt hügroskoopne ja elav materjal, mis võtab niiskust sisse ja annab seda välja, kuivades ja paisudes vastavalt keskkonna tingimustele. Selle tulemusena võivad tekkida praod. Seetõttu on paigaldamisel on oluline jätta parketile ruumi liikumiseks.

Kui ruum on liiga kuiv, hakkab puit kaarduma ja serva üles tõmbama. Liiga pikalt kuiva käes olles jääbki see kaardu. Nii valmistatakse painutatud puidust mööblit. Puitparketi puhul me kindlasti seda ei sooviks.

Ruumi enda niiskusrežiimi tasakaal on väga oluline, et hoida parketti pragude ja pundumiseta. Seepärast ei sobigi puitparkett juhul, kui kodu jääb mingiks ajaks pikalt üksi ja tekib olukord, kus õhuniiskus viiakse miinimumini või vastupidi. Lühiajaliste niiskustasakaalu muutuste puhul suudab puit taastuda, aga pikemaajalised muutused on tavaliselt pöördumatud.

Eestis on õhuniiskus kõikuv. Suvel võib see tõusta 90-95% tasemele, talvel aga langeda alla 20%. Mõlemad äärmused on kahjulikud nii inimestele, koduloomadele kui ka puidule, mis on elav materjal.

Majandusministri määruse kohaselt on eluruumides tervislik ja vajalik õhuniiskuse tase 40-60%. Elutegevus, nagu näiteks pesu kuivatamine, on puitparketile eluliselt oluline. Kui seda taset ei suudeta tagada, ei ole puitparkett kõige sobivam valik.

Puitparketi valimine välimuse ja viimistluse tüübi järgi

Kuna iga puu on kordumatu, on kordumatu ka iga parketi partii. Samuti ei ole olemas kahte ühesugust parketilippi. Puul on oksad ja pehmemad (heledamad) nn maltspuidu kohad, mis kõik jäävad näha ka parketilaudades. Sageli kujutame ette mingit tulemust, mida soovime näha, kuid see ei pruugi alati kattuda lõpptulemusega. Loomulikult on ka maitsed erinevad: mõned eelistavad oksakohtadega kirju puitu, teised aga ühtlaseid ja ühesuunaliste puidusüü triipudega põrandalaudu. Seetõttu on enne ostmist mõistlik tutvuda erinevate võimalustega.

Puitparkett jagatakse välimuse ja hinna järgi kolme kvaliteediklassi:

  • Select (premium) – oksavaba ehk nn rahulik valik. Annab võimalikult ühtlase tulemuse ja on hinna poolest kõige kallim lahendus, sest sellise laua jaoks sobivat puitu saab tammepakust ainult 5-10%.
  • Natur – võrreldes premium klassiga on natuke rohkem erineva tonaalsusega laudu, väiksemaid oksakohti ja maltspuidu viile.
  • Rustic – sisaldab suuri terveid oksa- ja maltspuidu kohti, mis on tasaseks pahteldatud. Hinna poolest on see odavaim valik. Rusticust madalama kvaliteediga puitu Eesti turult tavaliselt ei leia.

Hind ei tähenda, et ükski valik oleks halb, välimus on ikkagi puhtalt maitse küsimus. Otsustamise hõlbustamiseks oleks hea vaadata ka pilte valmislahendustest, sest ainult lippide põhjal võib lõpptulemust olla raske ette kujutada. Tuleb arvestada ka sellega, et kuigi tootjate kategooriad on üldiselt samad, võib viimistluse üldmulje erineda.

Pinnaviimistluste võimalused

Puitparketi pinnaviimistlused on erinevad. Valikul peaks lähtuma pigem oma elustiilist ja vajadustest, mitte ainult välimusest ja hinnast.

  • Õli ja õlivaha – Annab naturaalse ja sooja tulemuse, kuid vajab kindlasti esimestel aastatel korrapärast hooldust. Ilma hoolduseta võib põrand kergesti kahjustuda.
  • UV-õli – Tööstuslik õlitamistehnoloogia, kus UV-toimel kõvendatakse tooniga õli tehases. See sulgeb kõik puidu poorid ja muudab parketi väga vastupidavaks, andes kauni ja tõetruu tulemuse. Hinnaklassilt on see veidi kõrgem.
  • UV-lakk – Tänapäeval kasutatakse ainult vesipõhiseid lakke, mida kantakse mitme kihina ja kõvendatakse valguse käes. UV-lakk annab vastupidava, kauni ja hooldusvaba tulemuse.

Lisaks on võimalik ka eritöötlused niiskus- ja tulekindluse tagamiseks.

Parketi paksus ja põrandaküte

Puit on väga hea soojusisolaator, mistõttu tuleb puitparketi all põrandakütte kasutamisel kindlasti arvestada parketilaua paksusega. Parketilauad ei tohiks olla paksemad kui 15 mm. See on kõige optimaalsem maksimum. Kui parketilauad on paksemad, ei ole põrandaküte enam efektiivne. Mida paksem on puit, seda kuumem peab olema ka põrandakütte vesi, et soovitud temperatuur saavutada.

Reaalsest elust pärineb Madise sõnul juhtum, kus klient lasi koju paigaldada 22 mm paksuse täistammepuidust põranda. Sisse kolides ilmnes, et maja ei lähe soojaks. Probleemi lahendamiseks vahetati esialgu välja põrandakütte süsteem, kuid see ei parandanud olukorda. Lõpuks selgus, et kogu eksklusiivne puitparketilahendus tuli üles võtta ja asendada sobiva paksusega parketiga, et põrandaküte toimida saaks. See oli tohutu aja- ja rahakulu, mida oleks saanud ennetada, kui oleks neid olulisi asju teadnud.

Paigaldaja professionaalsus määrab visuaalse lõpptulemuse

Lihtsalt ilusa põrandalaua ostmisest ei piisa kunagi selleks, et lõpuks põrand ka ilus välja näeks. Iga materjali puhul on sama oluline ka õige paigaldus. Ja selleks on vaja inimest, kes oskab vastavalt iga ruumi eripäradele sobiva paigaldustehnika valida.
 
Kõiki parkette on võimalik paigaldada nii ujuvalt kui liimitult. Kui parketti paigaldada ujuvalt, tuleb kindlasti jätta liistude alla seina äärde 1,5 cm laiused paisumisvuugid. Parkett peab saama liikuda ja kui tal seda võimalust ei ole, hakkab põrand kriuksuma või kummi minema.
 
Samuti ei tohi ujuva parketi peale paigutada rasket mööblit, nagu köögimööbel, köögisaar või maast laeni ulatuvad raamaturiiulid. Kui siiski soovitakse kasutada ujuvat lahendust, tuleb sellisel juhul mööbli alt parkett lahti lõigata, kasutada kõrge surveastuvusega parketi alusmatti (minimaalne standard 220 kPa) või kasutada raske mööbli all mõnd muud põrandakatet, näiteks kivi. Teine võimalus on liimida parkett maha kogu põranda ulatuses.

Parketi paigaldus ei ole ainult tehniline töö. Samuti ei piisa vaid ilusast ja kallist materjalist. Meistrimees, kes selle lõpuks maha paneb, peab olema ka kunstnik, sest visuaalne tulemus määrab kogu mulje põrandast ja ruumist üldiselt. Paigaldusel on oluline oskus arvestada, kuidas lõpptulemusel hakkavad kokku mängima valgus, vari ja mustrid. Samast parketist võib saada mitmeid erinevaid visuaalseid tulemusi ning oskus igast materjalikombinatsioonist ilu välja tuua on vilunud paigaldaja kindel eelis.

Kes pole seda varem teinud, ei tea, millised lauad näiteks kõrvuti panna, kui palju võiks lähestikku jääda oksakohti või kuidas lahendada heledamate ja tumedamate kohtade tasakaal, et tulemus jääks ilus. Tavaliselt tehakse kõik pakid lahti ja vaadatakse üle, milliste erinevate aspektidega on vaja arvestada. Vahel on üks pakk täiesti oksi täis, sest puu lihtsalt jookseb nii. Kui kõik lipid suvaliselt pakk paki haaval maha panna, võivad põrandasse jääda laigud, kus ühes kohas on palju oksi ja teises peaaegu polegi, või siis toa ühes nurgas on põrand poole heledam kui teises, sest ühes pakis oli maltspuitu rohkem. Samuti võib juhtuda, et mingis pakis on täiesti teistest erienev lauad. Oleks tore, kui need ei jääks täpselt keset tuba. Seepärast ongi puidu kokkupanek kunst ja oskuslik meistrimees lahendab selle nii, et põrand jääb ühtlane ja ilus. Hea nipp on tutvuda konkreetse paigaldaja varasemate töödega.

See on Madise kindel soovitus omaenda varasema kogemuse põhjal. Pärast ise maakoju parketi maha panemist ja hilisemaid meistri kommentaare, millega ta paraku nõustuma pidi, mees ise seda tööd kunagi enam enda peale ei võtaks, kuna tulemus oleks professionaali poolt teostatuna olnud kordades ilusam.  

A: Inkodu.ee (J. Rohtsalu; K. Viksne)

 

Logo - PK SALONG | viimistlusmaterjalide salong
Telliskivi 60/2 I-hoone, Tallinn, Harjumaa
+372 600 1570

PK Salong on Puukeskuse viimistlusmaterjalidele keskendunud esindussalong. Valikus parkett, keraamilised plaadid, seinapaneelid ja fassaadimaterjalid.

Puitpõranda õlitamine: tüüpvead ja nipid

Puitparketi viimistlemisel õliga on kõige olulisem reegel üleliigse õlikiht eemaldamine. Kui õliga liialdada, siis jääb põrand naksuma.

Mürasummutavad Cell paneelid – looge oma isiklik vaikne ala mugavaks töötegemiseks

Cell akustiliste paneelide kollektsioonid vastavad kontoriruumide kujundamise viimastele trendidele.

Floorin Interior - unikaalne valik siseviimistluseks

Siseviimistlusmaterjalide pood Tallinnas ja Tartus. Puitparkett, marmoleum, laminaat, vaibad, dekoratiivvärvid, ja -krohvid, mikrotsement, keraamilised plaadid, terrassiplaadid

Käesoleva aasta tormikahjud kihutavad rekordikursil

2024. aasta tõotab purustada senised tormikahjude rekordid – juba praeguseks on tormikahjusid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga registreeritud 43% rohkem.

Laualambid – mitte ainult tööks, vaid ka interjööri ilmestamiseks

Õige laualamp täiendab interjööri stiili, loob õige meeleolu ja saab olla isegi vestlusteemaks.

4 nippi, kuidas kõlar stiilselt oma koju sobitada

Sisulooja ja sisekujundusentusiast Therese Sild jagab näpunäiteid, kuidas kodune helikeskus stiilseks muuta.

Kodu kauniks: üllatavad viisid sisustamiseks

Kasuta oma ilurutiini kuuluvaid vahendeid (parfüümipudelid) kavalalt ära ning anna tühjadele pakenditele prügimäereisi asemel uus elu.

Concept Chrome loob ideaalselt kooskõlastatud vannitoa

Üks stiil ja üle 250 toote – Chrome’i valikut saab kohandada nii suurde kui ka väiksemasse vannituppa.

Milline on Sinu kodu “tervis” ehk tehniline seisukord?

Kinnisvara tehnilist seisukorda võiks ennetavalt kontrollida

Kinnisvara seadustamine - millised on peamised probleemid?

Kinnisvara seadustamine ei puuduta ainult koduomanikke vaid võib tekitada ebamugavaid olukordi ka investoritele, kellel on rohkem kui üks korter.

William Morris at Home - uus ajaloohõnguline tapeedikollektsioon

obides nii lihtsamasse maamajja kui luksuslikumasse villasse ja autentsust nõudvasse mõisahäärberisse loovad need tapeedid ajastuhõngulise, samas hubase loodust armastava võluva maamaja õhustiku.

Roostevabast terasest või messingist käterätikuivati - kumb on parem?

Messingist käterätikuivatid on kallimad, kuid stiilsed ja vastupidavad. Roostevabast terasest käterätikuivatid on soodsamad, kuid siiski kvaliteetsed.

Sisekujundaja annab nõu: kuidas luua endale ideaalne kodukontor

Kodukontori sisustamise juures on palju varjatud nippe, kuidas seal veedetud aeg meeldivamaks teha.

Suvise välkremondi ABC

Väiksema viimistlusremondi või kuude kaupa tegemata koduste kõpitsemiste lõpetamise puhul on tööga alustamine pool võitu.

Logitechi Rally Bar Huddle - parim lahendus väikeste hübriidtöö koosolekuruumide jaoks

Logitech tõi välja uue kõik ühes videokonverentsi seadme Rally Bar Huddle väikestele koosolekuruumidele.

Elamuarendusettevõtte juht: ehitussektori tööohutuskultuuri kujundavad suured tellijad

Tööohutuskultuur ei teki trahvide, kontrolli ja mõõdikutega, vaid pikaajalise selgitustöö ning kaasamisega, milles suured arendajad peavad eeskuju näitama.

Kui palju on mõistlik maksta kodulaenu omafinantseeringut?

Eluaseme ostuga kaasnevad lisaks omafinantseeringule ka ühekordsed kulutused nagu lepingutasu, notaritasud ja riigilõiv, investeeringud sisustusele.

Suvekodu romantika tapeedimustrites

Romantilise hõnguga kodu juurde sobivad ideaalselt  aasa- ja heinamaa-mustrid, umbrohuteemalised ja botaanilise mustriga tapeedid.

10 nippi, mida liimpuitkilpidest mööblipaneelide valikul arvestada

Stragendo esindaja jagab meiega kasulikke näpunäiteid, kuidas ja mille järgi liimpuittooteid valida.

Ekspert selgitab: mida eestlased oma koduhoovi puhul ihalevad

Ihaletakse seda, et saaks oma lapse turvaliselt koduuksest välja mängima saata, õues omaette lõõgastuda, aga ka sõprade või naabritega grillida ning vahest aiatöö kallal nokitseda.

Elitis | Tapeedid, mis loovad ruumilise illusiooni ja suhtlevad vaatajaga

Eksklusiivsed Elitise tapeedid on struktuursed ja ruumilised ning valmistatud looduslähedastest ja loodust imiteerivatest materjalidest nagu pilliroog, puit või paber.

Tenax Panel avas Dobeles uue sandwich-paneelide tootmisüksuse

Põhjamaade üks suurimaid ehituspaneelide tootjaid ja Läti üks suurimaid ehitusmaterjalide eksportijaid Tenax Panel avas neljapäeval Lätis Dobeles uue sandwich-paneelide tootmisüksuse.

Uus lamekatuse standard toob kaasa rangemad nõuded

Uus lamekatuste standard esitab senisest selgemad nõuded aurutõkkele ja soojustusele ning käsitleb põhjalikult bituumen-, plast- ja kummirullmaterjalist katuseid, samuti vedelplastikust, pööratud, käidavaid, liiklusega koormatud ning haljas- ehk rohekatuseid.

Biopuhastid: tõhus ja loodussõbralik viis reovee puhastamiseks ja ärajuhtimiseks

Kodusesse majapidamisse täisautomaatse biopuhtiku paigaldamine ja tulemused. Köögikraani all on 62 L vedeliku mahuti, mis töötab 24/7. veekulu ca 6-7 m3 kuus. Süsteemi maksumus kokku ca 850 € + km.

Vana kasekilpidest puitparketti tasub renoveerida

Amello juhi Rauno Ollema sõnul peaks vanast ja väärikast kasekilpidest parketist loobuma alles siis, kui see tõesti liiga kulunud või katki on.

Turule jõudsid uued madala keskkonnamõjuga ehitusplokid

bauroc GREEN on uus toode bauroci nomenklatuuris, mille GWP on ainult 50 kg CO₂e/m³.

Palkmaja maakivist vundamenti ei tohi uue betoonpõrandaga kokku valada

Kogenud palkmajade renoveerija Aigar Zahkna sõnul on vana palkmaja vundamendi renoveerimisel üks levinumaid probleeme maakivist vundamendi kokku valamine uue betoonpõrandaga. Seda ei tohi teha.

Dekoratiivklotsid muudavad ukse- ja põrandaliistude paigaldamise lihtsaks

Dekoratiivklotsid muudavad ukse- ja põrandaliistude paigaldamise lihtsaks ning pakuvad võimalust loovalt kombineerida erineva mõõduga liiste.

Puidust seinapaneelid Mellow ja Whisper: pika elueaga ja lihtne paigaldada

Siseruumidesse mõeldud puidust seinapaneelid (ribipaneelid) Mellow on valmistatud kvaliteetsest männipuidust, millele on spetsiaalse töötluse abil antud eriti hea vastupidavus ja Whisper paneelil on lisaks helisummutavad omadused.

Vahumöll Milano Fieras. RAVAK Itaalias.

RAVAK koostas Euroopa prestiižsema disainisündmuse Salone del Mobile esmaesitluseks põhjalikult läbimõeldud ja visuaalselt kütkestava väljapaneku.

Eritellimusköök täidab sinu unistused! Kutsu disainer enda juurde koju

Eritellimusel köögimööbel valmib täpselt vastavalt iga kliendi elustiilile ja soovidele.

Päikesekaitsekile ja nutikile – tõhus kaitse liigse kuumuse eest ja privaatsuse tagamiseks

Nutikile materjali hind on 170-180 €/m² ja paigaldus väiksemal objektil 35 €/h. Päikesekaitsekilede paigaldus maksab ca 30-35 €/m² materjali kohta (isekleepuv kile 90 €/m² kohta) + paigaldus umbes 30 €/m² kohta, sõltuvalt objektist.

Puidust piirdeaia viimistlemine värvi koorumise ja kõdunemise kindlaks

Puidust piirdeaeda on püsiva tulemuse saavutamiseks kindlasti vaja enne värvimist õigete vahenditega immutada.

Fabricor stuudio elegantne kardinadisain Kuressaare butiikmajutuses

Õhulise ja helge disainikeelega interjööris kohtub uudne disain väärika ajalooga, kõneledes endisaegsete aadliperede heast maitsest, jõukusest, uhkusest ning pühendumisest.

Kipsivalu – asendamatu vahelaele põrandakütte paigaldamisel ja põranda tasandamiseks

Välimuselt sarnaneb kipsivalu põranda tulemus betoonpõrandaga. Kipsivalus on sideaineks kips, betoonis tsement. Ideaalne vahelagedele põrandakütte paigaldamisel.

Citadele uuring: kolmandik inimestest ei saa endale tänavu koduremonti lubada

Pikalt kestnud kõrge inflatsioon ja ebakindel aeg majanduses on selgelt pausile pannud paljude inimeste ehitus- ja remondiplaanid.

Kardinate hooldamine on lihtne, kui tead õigeid nippe

Kardinate hooldamine võib tunduda tüütu kohustus, kuid õigete meetodite abil on võimalik säilitada nende värske välimus.

Mida silmas pidada kevadiste betoonitööde puhul?

Oluline on olla valvas ja võtta kasutusele ennetavaid meetmeid, et vältida värskelt valatud betoonisegu külmakahjustusi.

Kuidas transportida televiisorit, pesumasinat ja külmikut nagu proff

Kindlasti tasub enne teleri lahti ühendamist teha foto teleri tagumisest küljest, et hiljem sujuks uues kodus teleri ühendamine hõlpsalt ja kiirelt.

33 m2 tüüpkorteri planeeringu muutmine avaraks ja helgeks

Kõnealuse korteri puhul sai sisekujundaja lähteülesandeks luua pisikesest 1-toalisest köögi ja elutoaga vana maja tüüpkorterist valge, helge, nutikalt organiseeritud ja näiliselt avar kodu, mille põhielementideks valge marmor ja kuldsed detailid.

Ekspert selgitab: kuidas tunda ära läbimõeldud planeeringuga kodu

Bonava arhitekt Erko Leo selgitab, kuidas ära tunda hästi läbimõeldud planeeringuga kodu.

Kaasaegse klassika tasakaalus sümbioos monokroomses interjööris

Olles teadlik, et maja välisilme on kaasaegne, oli vaja leida viis, kuidas siduda eramu sisekujunduses kokku need kaks esmapilgul vastandlikku stiili – kaasaegsus ja klassika.

SleepCity on keskendunud premium klassi une- ja puhketoodete müügile

Uue magamistoasisustuse poe SleepCity eesmärk on pakkuda lahendusi, mis aitavad inimestel paremini magada ja seeläbi parandada nende elukvaliteeti.

Kindlustusabi - hädavajalik kodukindlustuse kahjujuhtumite hindamiseks

Remondifirma.ee pakub kindlustusabi teenust. Kliendi jaoks tähendab see kogu asjaajamise korraldamist alates kahjude hindamisest ja kindlustusfirmaga suhtlemisest kuni kahjude likvideerimiseni välja.

Eluhoone korras elektrisüsteem aitab ära hoida tõsiseid õnnetusi

Enamikku elektrist tingitud tulekahjudest saab ära hoida hoone elektripaigaldist õigeaegselt hooldades ja vajadusel uuendades.

Bonava müügijuht Lauri Laanoja: uute korterite turu nõudlust veab noorte perede soov parendada elamistingimusi

Aiandi 14 aadressile valmivad kaasaegse planeeringuga 1-4-toalised kodud, mis on suuruses 28,4-112,3 m2, neist suurimad läbi kahe korruse paiknevad katusekorterid.

Ingrid Kuuli: Sisekujunduse konsultatsioonid veebi põhiselt

Vastused kõigile sisekujundust puudutavatele küsimustele saab kiirelt arutelu käigus.

UV-C õhupuhastusseade muudab siseruumi õhu viirustevabaks

Bakterite ja viiruste hävitamiseks siseruumides on suurepärane lahendus ultraviolett ehk UV-C õhupuhastusseadmed (UV-C lambid). Koduseade 20 m² põrandapinnaga ja lae kõrgusega 2,5 m ruumi maksab 350-500€.

SFA minipumpla võimaldab wc-poti paigaldust ilma kanalisatsioonita kohta

SFA minipumpla võimaldab wc-poti paigaldust ilma kanalisatsioonita kohta.

"Mitte minu tagahoovis" mentaliteet pärsib innovatsiooni

Eesti ehitussektor on tuntud oma konservatiivse lähenemise poolest uutele ideedele, tehnoloogiatele ja sektori üldisele arengule.

Isiklikust elektriauto laadimispunktist kortermajas on saamas uus normaalsus

Enefit ja Arco Vara pakuvad elektriauto omanikele võimalust oma isiklikul parkimiskohal Enefit Volti laadimisteenust kasutada.

SPC seinapaneelid: uudne lahendus kiireks ja vastupidavaks muutuseks sinu kodus

SPC seinapaneelide omaduste loetelu saab alustada niiskuskindlusega ning lõpetada soojus- ja heliisolatsiooni pakkumisega.

Sisustuse projektimüük – asendamatu mugavuslahendus suurprojektides

Olgu tegu siis kinnisvara näidiskorterite sisustamise, üürikorterite haldamisega seotud sisustamise, sisearhitekti suurprojektide, haridusasutuse mööbli planeerimise või hoopis kodu ja suvemaja sisustamisega. Sisustuse projektimüük võib olla hädavajalik mugavuslahendus

Bonava alustab Pikaliiva Kaarmaja II etapi ehitusega

Tegemist on neljast majast koosneva hoone viimase etapiga. Pikaliiva Kaarmaja kaks viimast hoonet valmivad 2024. aasta lõpuks.

Arco Vara alustab Kodulahe kvartalis eelviimase etapi väljaarendamist

Tallinna linn andis heakskiidu Merimetsa asumis Stroomi ranna lähistel asuvale Soodi 6 kinnistu detailplaneeringule, kuhu terviklike piirkondade arendaja Arco Vara rajab kolm uudse välisilmega kortermaja

AXOR x Philippe Starck: kui innovatsioon kohtub disainiga, saab duši all käimisest eriline kogemus

AXOR ShowerCompositioni dušid, AXOR x Philippe Starck, dušipaneel, üladušš, õladušš, termostaatmoodul, käsidušš, tekstiilkattega dušivoolik

AXOR x Philippe Starck: kauakestvad elegantsed valamud ja vannid

Tänu elegantsele disainile toovad maailmakuulsa looja Philippe Starcki disainitud AXOR Suite-i valamud ja vannid isikupära iga vannitoa interjööri.

Merko käivitas Eesti Rahva Muuseumi lähistel Erminurme elukvartali viienda etapi ehituse

Tartu linna ja valla piiril asuv Erminurme on hubane elukvartal, milles on tänaseks valminud üheksa kahe- kuni kolmekorruselist korterelamut.

Eriti soodsa hinnaga ROCLITE 200 ehitusplokid uuesti saadaval!

Bauroc toob sel hooajal uuesti turule eriti soodsa hinnaga ROCLITE ehitusplokid. ROCLITE 200 on klassikaline 200mm kergplokk, mis on mõeldud nii välis- kui siseseinte, nii kandvate kui mittekandvate seinte ehitamiseks.

Sisekujunduslik gurmee: šokolaadi, kohvi ja piima maagiline ühendus

Sisekujunduse maailm on nagu suur gurmeeõhtusöök - täis maitserikkaid nüansse ja peenekoelisi tekstuure, mis loovad unikaalse elamuse.

Läbipaistvus on moes – väga vastupidava laineprofiiliga katuse- ja seinalahendused

RENOLIT ONDEX läbipaistvad katuseplaadid ja seinaplaadid on unikaalsed - materjal ei pragune, on täiesti põlemis- ja löögikindel ning peab vastu isegi ülitugevale rahesajule.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube