Sisekujunduse, sisustuse, ehituse, aiakujunduse uudised ja ettevõtted

Alusmatt mõjutab otseselt parketi eluiga ja kütteefektiivsust

Kaasatud ekspert: Rivo Hiis
Põranda kvaliteet sõltub otseselt materjalide kvaliteedist, millest kogu lahendus on tehtud! Foto: Alusvaibal SECURA XPS MAX AQUASTOP on väga hea soojusisolatsioon ja see tasandab suurepäraselt põrandat kuni 4.0 mm.
Põranda kvaliteet sõltub otseselt materjalide kvaliteedist, millest kogu lahendus on tehtud! Foto: Alusvaibal SECURA XPS MAX AQUASTOP on väga hea soojusisolatsioon ja see tasandab suurepäraselt põrandat kuni 4.0 mm.

Elu on viimastel aastatel palju muutunud. See väljendub eriti tugevalt kallinenud hindades, mis sunnib paratamatult pöörama tähelepanu kvaliteedile ja kuluefektiivsusele. Kui juba mõni ehitustöö ette võtta, siis ikka selliselt, et tulemus oleks kestev ja igas mõttes maksimaalselt kasumlik.

Millest sõltub näiteks põranda vastupidavus ja maksimaalne kuluefektiivsus? Kindlasti mitte ainult korralikust parketimaterjalist, vaid ikka kogu lahendusest, mis selle juurde kuulub. Kuna kõigist materjalidest räägitakse alati justkui eraldi, tuues välja nende head ja vead, siis ei oska tavainimene seda infot täislahendusena kokku panna. Nii ostetakse küll korralik ja kvaliteetne parkett, olgu selleks siis puitparkett, laminaat, SPC või LVT, aga alusmatt ujuvpaigaldatava põrandakatte alla valitakse ikka kõige soodsam – valge, roheline või sinine parketi alusvaht või siis kahe kilekihi vahel olevate pisikeste penoplastipallikestega aluskate. See on küll soodne ja levinud valik, mis tõesti mingil määral sammumüra summutab, kuid põranda raskuse kandmisest ja heast soojusjuhtivusest põrandakütte puhul on asi kaugel.

20 aastat parkettide müügi ja paigaldusteenuse pakkumisega tegelenud Viimistluskaubamaja Rivo Hiisi sõnul mõjutab parketi alusvaip otseselt parketi vastupidavust, kütteefektiivsust ja mürasummutuse taset. Põrand on täpselt nii kvaliteetne, kui kvaliteetsed on materjalid, millest kogulahendus koosneb. Alusmatt on parketi ujuvpaigalduse puhul sama oluline kui parkett ise. Aitame veidi selles kõiges selgust luua.

Parketi alusmati valikul on olulised järgmised näitajad:

  •     Soojustakistus (m²K/W) või soojusjuhtivus W/(mK)
  •     Survetaluvus (kPa)
  •     Löögimüra summutus (dB)
  •     Peegelduva sammumüra summutus (%)

Parketi alusmati ja põrandakatte enda soojustakistus mõjutab kütteefektiivsust

Elektrihinna tõusuga on põrandaküttega seotud põrandate puhul soojustakistus teravalt esile kerkinud, sest toasoojus on otseselt seotud küttekuludega.

Põrandatest rääkides tähendab see seda, et parketi alusmaterjalist ja parketi enda konstruktsioonist sõltub, kui kõrge on nende soojustakistus ning kui hästi ja kiiresti liigub soe aluspõrandast ruumi läbi aluskatte ja põrandakatte. See omakorda dikteerib ruumi kütteefektiivsuse ja kui palju selleks raha kulub.

Niisiis on soojustakistus ja -juhtivus võrdselt olulised. Mida väiksem on põrandamaterjali soojustakistus (m²K/W) või vastupidi, mida kõrgem on materjali soojusjuhtivus (W/mK), seda kergemini pääseb küttesoojus sellest läbi ja energiat kulub vähem. Soojustakistuse näitaja tuuakse enamasti välja ka toote tehnilistes parameetrites. Tihti ei ole aga kirjas soojusjuhtivuse numbreid, ja kahjuks on märgata, et ka müüjad ise ei oska kohati neid numbreid eristada. Kui soojustakistuse puhul on parem võimalikult väike number, siis soojusjuhtivuse korral on vastupidi: mida suurem number, seda parem. Parim soojustakistuse näitaja, mida meie poodide valikust leida võib, on 0,01 m²K/W. Siinkohal toob Rivo võrdluseks näiteks üsna levinud kile vahel olevate pisikeste penoplastipallikestega alusmati soojustakistuse numbri – 0,08 m²K/W.

Head soojusjuhid on madala soojustakistusega. Need on rasked ja tihedad materjalid, nagu kivi, metall või tihedam puit (kuusk ja mänd seda ei ole). Näiteks kvaliteetse, silmaga nähtavalt väikese diameetriga alusmati rull (8,5 m² puitparketile või vinüülparketile) kaalub 12,75 kilogrammi. Sama suur valge vahu rull oleks aga sisuliselt olematu kaaluga, kuna 3 mm paksune 30 m² PE vahu rull kaalub umbes 3 kg.

Paljudes asjades oleme kinni vanades harjumustes ja justkui keeldume oma mõtteid kaasajastamast, kuigi asjaolud on muutunud. Oleme harjunud kasutama penoplasti maja seinte ja lagede soojustamiseks, kuna see takistab sooja toast välja imbumist. Sama põhimõtet on kasutatud ka põranda puhul, kuid mitte siis, kui tegemist on parketi alusmatiga põrandakütte korral. Kuidas saab olla hea valik kasutada parketi all materjali, mis takistab sooja läbipääsu, kui eesmärk on, et põrandakütte soojus liiguks kergelt ja kiiresti läbi alusmati ja põrandakatte? See ei ole võimalik. Nagu juba eelnevalt mainitud, on penoplastipallikestega alusmatt umbes kaheksa korda kehvem soojusjuht kui mineraalide baasil tihe ja raske alternatiiv, mis tähendab, et see laseb kütet läbi kaheksa korda aeglasemalt. See selgitab olukorda, kus põrandaküttest uuesti toasooja saamine võtab pärast selle jahtumist pikemalt aega. Tekivad olukorrad, kus õhtul toasooja soovides saad seda alles hommikul, kui päike paistab, ning ruumis on selleks hetkeks juba liiga palav. Avame akna, et ruumi jahutada, ja toasoojus ning selleks kulunud energia/raha lähevad nö tuulde.

Ka varem tuntud roheline viisnurkadega puitkiudplaat ei ole hea soojusjuht. Seda kasutatakse juhul, kui põrandakütet ei ole ning soovitakse parketi alla pigem soojustust ehk lisanduvat soojusisolatsiooni. Rivo soovitab sellisel juhul kasutada näiteks 5 mm paksust Secura XPS Max Aquastopi, mis lisaks heale soojusisolatsioonile ja niiskuskaitsekilele suudab põrandat ka tavapärasest rohkem tasandada (4 mm 2 m² kohta). Selle materjali soojustakistus on 0,18 m²K/W, mis tähendab, et see ei juhi hästi soojust ega ka külma, vaid pigem isoleerib põrandakatet aluspõrandast tuleva külma eest. Samas survetaluvuse näitaja on antud tootel 90 kPa, mis tähendab, et seda ei saa kasutada LVT/SPC katete ega ujuvpaigaldatavate kalasabaparkettide puhul, kuna antud tootjate nõuded alusmati survetaluvusele on kordades kõrgemad. Kuid näiteks laudparkettide paigaldamiseks on see täiesti piisav.

Naturaalsete materjalide armastajatele on sobiv valik 2 mm paksune presskorgist alusmatt. Sellel tootel on hea survetaluvus (200 kPa), keskmiselt hea soojusjuhtivus (0,04 m²K/W) ja löögimüra summutus (20 dB). Korgil on ka mitmeid häid omadusi, näiteks on see lisaks naturaalsusele ka antibakteriaalne ja hallitusevastane. Toode on ka mõistliku hinnaga, umbes 3 €/m². Ainus miinus on see, et betoonist aluspõranda puhul tuleb eelnevalt paigaldada niiskustõkkekile, kuid see pole eriti keeruline tegevus.

Presskorgist alusmatt
Presskorgist alusmatt

Alusmati survetaluvus määrab parketi vastupidavuse

Parketi alusmati survetaluvus mõjutab parketi vastupidavust ja eluiga kõige otsesemas mõttes. Valgest, rohelisest või sinisest PE vahust alusmatil on survetaluvuse näitaja 8 kPa, mis ei ole piisav enamiku põrandakatete jaoks. Varemalt soovitati penoplastipallikestega alusmatti, kuna penoplastist pallid aitavad justkui aluskattel vähem läbi vajuda, olles kordi kõrgema 18 kPa survetaluvusega. Tegelikkuses pole ka see näitaja piisav õhemate põrandakatete või ujuvpaigaldatavate kalasaba parkettide jaoks, mille formaat on väike. Tänapäevastel kvaliteetsetel alusmattidel on survetaluvuse standard 200-380 kPa e. kuni kümneid kordi kõrgem.

Ujuvpaigaldatavate lahenduste puhul on survetaluvus eriti oluline õhukeste põrandakatete korral. Näiteks LVT ja SPC katete puhul, mis on tavaliselt 4-5 mm paksused, või 6-8 mm paksused laminaatparketid või 7-8mm spoonparketid. Sageli ei vasta aluspõrand normidele (±2 mm 2 m kohta tasasus pole tagatud). Kui ebatasase aluspõranda puhul kasutada näiteks 7 mm paksust laminaati, mille alla on paigaldatud 2-3 mm paksune, madala survetaluvusega valgest vahust aluskate, on tõenäoline, et klikkühenduse kohale avalduva surve tõttu toimub läbivajumine ja klikkühendus võib selle tulemusena murduda. Sama olukord tavapärane ka LVT, SPC parkettide või õhemate spoonparkettide puhul.

Tänaseks on väga levinud ka ujuvpaigaldatav kalasabaparkett, kus on samuti väga oluline, millist alusmatti kasutada. Kuna kalasabaparketi lipid on tavaliselt väikesed ja klikkühenduse haakumispind on väiksem, nõuab tootja alusmati kasutamist, mille survetaluvus on vähemalt 220 kPa. Madala survetaluvusega pehme alusmati puhul võivad parketilauad läbivajumisel klikkühendustest lahti tulla.

Ka tavapärase puidust laudparketi puhul on survetaluvus oluline. Ujuvpaigaldatavate puitparkettide levinud probleemiks on kriuksumine teatud kohtades. Kriuks tekib, kui aluspõrand on ebaühtlane ja kui kasutatakse 2-3 mm paksust, madala survetaluvusega vahtu, siis see vajub surve tõttu läbi ja klikkühendustes puidu hõõrdumisel vastu puitu tekkibki kriuks.

Õnneks on paljud põrandakatete tootjad hakanud ise sellele tähelepanu pöörama ja viitavad paigaldusjuhendites, millistele nõuetele peab alusmatt parketi ujuvpaigaldusel vastama. Jutu mõte on see, et kui osta kvaliteetne ja kallis parkett, aga paigaldada alla kõige odavam ja tehniliste näitajate poolest kehv alusmaterjal, siis ei ole mitte parkett kehv, vaid teostatud lahendus lihtsalt ei tööta. Võimalikule probleemile annab alati lisa ebatasane aluspõrand. Tasane aluspõrand, kvaliteetne alusmatt ning kvaliteetne parkett moodustavad efektiivse koosluse. Kui üks kolmest ei vasta normidele siis ei saa eeldada kvaliteetset lõpplahendust.

Alusmati müra summutuse tase näitab summutusvõimet

Parketi alusmati löögimüra summutuse näitaja näitab, kui palju alusmatt suudab summutada müra, mis tekib esemete põrandale kukkumisel. Löögimüra summutust mõõdetakse detsibellides (dB), mis näitab, kui palju alusmatt suudab summutada müra. Antud müra levib nii ruumi endasse kui ka alumisele korrusele, kui tegemist on mitmekorruselise hoonega.

Peegelduvat sammumüra mõõdetakse protsentides (%). Antud näitaja näitab, kui hästi alusmatt suudab summutada kõndimisel tekkivat sammumüra. Mida kõrgem protsendi näitaja, seda paremini summutab alusmatt peegelduvat sammumüra. Heaks näitajaks võib pidada 20-22%.

Betoonpõrand vajab alusmatti koos aurutõkkekilega

Kuna betoon eraldab niiskust, peab puitparketi või laminaadi paigaldamisel arvestama, et alusmati alumisel küljel oleks kindlasti niiskustõkke- ehk aurutõkkekile. Kile takistab betoonist eralduva niiskuse tungimist põrandakatte sisse ja selle kahjustamist. Oluline on see ka tootja garantii seisukohalt – ilma niiskustõkketa garantii tavaliselt ei kehti. Juhul, kui alusmatil puudub niiskustõkkekile, on alati võimalik see eraldi soetada ja enne alusmati paigaldamist põrandale panna.

Põrandakatte soojusjuhtivus ja materjali tihedus

Põrandakatetest on hea soojusjuhtivusega HDF-baasil laminaatparkett, HDF-alusel puitparketid ning samuti uudne kivipuru baasil konstruktsiooniga SPC vinüülparkett, mis on tegelikult LVT parketi edasiarendus.

Põrandakatete puhul kehtib sama reegel: hea soojusjuht on tiheda koostisega materjal. Viimistluskaubamaja puitpõrandate valikus on näiteks Meister Lindura parkett, mis on veekindel (kuni 24 h), hea soojusjuht vesipõrandaküttele, vastupidav muljumistele ja täketele, kulumiskindel ning kergesti hooldatav. Tegemist on uudse puitpõrandate tootmise tehnoloogiaga. Kandev konstruktsioon on AW100 niiskuskindel HDF. Pealmine kiht on puidust lamell, mis pressitakse HDF alusele uuendusliku "puidupulbri tehnoloogia" abil. Antud protsessiga täidetakse väärispuidust lamelli oksakohad ja mõrad puidupulbri ja vaikude seguga ning puidust lamell samuti küllastub vaikudega, mis muudab lamelli eriti vastupidavaks kulumise vastu. Tänu tihedale HDF kesk-konstruktsioonile on parketi soojusjuhtivus märkimisväärselt parem kui tavapärastel okaspuust konstruktsiooniga parkettidel. Materjali paksus on 11 mm. Lauad on laiad: 20,5 cm, 27 cm ja 30,5 cm. Lindura 1-lipilisi laudu võib kasutada isegi vannitoa põrandatel.

Parkett Meister Lindura Natural Shell – valge tamm, harjatud, 1-lipiline, matt lakk
Parkett Meister Lindura Natural Shell – valge tamm, harjatud, 1-lipiline, matt lakk

Hea valik on kindlasti ka uudne SPC põrand, mis on LVT põrandate edasiarendus. SPC on väga hea soojusjuhtivusega, vastupidav, veekindel ja tiheda struktuuriga. Võrreldes teiste põrandamaterjalidega on selle peamisteks eelistusteks sobivus niisketesse ruumidesse ning võimalus paigaldada seda isegi vana keraamilise plaadi peale.

Ei maksa karta, et SPC sisaldab mürgiseid lenduvaid ühendeid. Keemia, mida varem LVT tootmisel kasutati, on minevik. Tänapäeval on kõik tootjad läinud üle ftalaadivabale tootmisele. Näiteks SPC konstruktsioon sisaldab kivipuru ja komposiitmaterjale, mis ei sisalda lenduvaid ühendeid. Ka LVT-d toodetakse tänapäeval ftalaadivabalt, seega võime olla kindlad, et praegu kasutusel olevad põrandamaterjalid ei sisalda kahjulikke aineid.

Mille poolest on SPC parkett parem LVT parketist?

LVT on tundlik põranda temperatuuri tõusule üle 27 °C. Ujuvpaigaldatava LVT-ga on esinenud probleeme suurtes maast laeni akendega ruumides, kuna lisaks põrandaküttele soojendab ka päikesevalgus põrandakatet. Kui põrandakatte temperatuur tõuseb üle 27 °C, hakkab LVT kate mõõtudelt paisuma ning klikkühendused võivad lahti tulla. Seetõttu on soovitav ujuvpaigaldatavat LVT-d kasutada ruumides, kus ei ole maast laeni aknaid. Aluspõrandale liimitava LVT-ga antud probleeme ei esine ja antud materjali võib kasuada suurtel pindadel julgesti ja edukalt.

SPC parkett on toodetud spetsiaalselt selleks, et vältida ujuvpaigaldatava LVT murekohti. Ujuvpaigaldatav SPC talub hästi nii vett kui ka päikesevalgust ning seda võib paigaldada deformatsioonivuugita kuni 20x20 m suurusele pinnale, st maksimaalselt 400 m² ulatuses. Antud asjaolu tähendab, et ujuvpaigaldust saab teha ilma ruumide vaheliste paisuvuukideta, kui paigaldatav pind jääb 20x20 m piiridesse.

SPC on õige alusmatiga koos kasutatuna väga väikese soojustakistusega, mis teeb sellest ühe parima lahenduse põrandakütte korral. Näiteks koos tehases integreeritud alusmatiga 6,5 mm paksuse SPC vinüülparketi soojustakistus on vaid 0,067 m²K/W, mis on isegi madalam kui mõningate alusmatide enda soojustakistus.

Kui soovid head, vastupidavat ja kuluefektiivset põrandat, tuleb valida kõik põranda lahenduse osad hoolikalt ja omavahel vastavuses – nii aluspõrand, parketi alusvaip kui ka põrandakattematerjal. Kui mõni neist jääb kahe silma vahele, võivad tulemused olla vastupidised ning uus kallis parkett ei pruugi olla nii vastupidav, kui ostes loodeti.

A: Inkodu.ee (J. Rohtsalu; K. Viksne)

Viimistluskaubamaja veebipoest leiate Eesti suurima valiku põrandakatteid, keraamilisi plaate, sanitaartehnikat, terrassilaudu ning plaatidest terrasse.

Abiks koduostjale – mida tähele panna elektrisüsteemi puhul?

Uut kodu otsides kalkuleeritakse ostuhinna kõrval sageli laenu- või remondikulusid, aga tähelepanuta jääb maja või korteri elektrisüsteem.

Mida peaks uue kodu ostmisel silmas pidama?

Arco Tarci juht Lauri Männiste jagab nõuandeid, missugustele ehituskvaliteedi nüanssidele tuleks uue kodu ostmisel tähelepanu pöörata.

Floorin Interior - unikaalne valik siseviimistluseks

Siseviimistlusmaterjalide pood Tallinnas ja Tartus. Puitparkett, marmoleum, laminaat, vaibad, dekoratiivvärvid, ja -krohvid, mikrotsement, keraamilised plaadid, terrassiplaadid

Käesoleva aasta tormikahjud kihutavad rekordikursil

2024. aasta tõotab purustada senised tormikahjude rekordid – juba praeguseks on tormikahjusid võrreldes eelmise aasta sama perioodiga registreeritud 43% rohkem.

Milline on Sinu kodu “tervis” ehk tehniline seisukord?

Kinnisvara tehnilist seisukorda võiks ennetavalt kontrollida

Kinnisvara seadustamine - millised on peamised probleemid?

Kinnisvara seadustamine ei puuduta ainult koduomanikke vaid võib tekitada ebamugavaid olukordi ka investoritele, kellel on rohkem kui üks korter.

Miks on minu uuel puitparketil juba täkked ja käigurajad sisse kulunud?

Põrandakatete asjatundja sõnul on väga tavapärane, et ei osata valida põrandamaterjali, mis oleks inimeste reaalsete vajaduste ja elukorraldusega kooskõlas.

Robotniiduk vajab kindlustuskaitset nii äikesetormi kui inimese enda tekitatud kahju eest

Kui koduse vara kindlustamine ei tule kellelegi enam üllatusena, siis robotniiduki kindlustamine on uus teema. Ometi on just nendega seotud kahjud esirinnas.

Elamuarendusettevõtte juht: ehitussektori tööohutuskultuuri kujundavad suured tellijad

Tööohutuskultuur ei teki trahvide, kontrolli ja mõõdikutega, vaid pikaajalise selgitustöö ning kaasamisega, milles suured arendajad peavad eeskuju näitama.

10 nippi, mida liimpuitkilpidest mööblipaneelide valikul arvestada

Stragendo esindaja jagab meiega kasulikke näpunäiteid, kuidas ja mille järgi liimpuittooteid valida.

Ekspert selgitab: mida eestlased oma koduhoovi puhul ihalevad

Ihaletakse seda, et saaks oma lapse turvaliselt koduuksest välja mängima saata, õues omaette lõõgastuda, aga ka sõprade või naabritega grillida ning vahest aiatöö kallal nokitseda.

Tenax Panel avas Dobeles uue sandwich-paneelide tootmisüksuse

Põhjamaade üks suurimaid ehituspaneelide tootjaid ja Läti üks suurimaid ehitusmaterjalide eksportijaid Tenax Panel avas neljapäeval Lätis Dobeles uue sandwich-paneelide tootmisüksuse.

Uus lamekatuse standard toob kaasa rangemad nõuded

Uus lamekatuste standard esitab senisest selgemad nõuded aurutõkkele ja soojustusele ning käsitleb põhjalikult bituumen-, plast- ja kummirullmaterjalist katuseid, samuti vedelplastikust, pööratud, käidavaid, liiklusega koormatud ning haljas- ehk rohekatuseid.

Biopuhastid: tõhus ja loodussõbralik viis reovee puhastamiseks ja ärajuhtimiseks

Kodusesse majapidamisse täisautomaatse biopuhtiku paigaldamine ja tulemused. Köögikraani all on 62 L vedeliku mahuti, mis töötab 24/7. veekulu ca 6-7 m3 kuus. Süsteemi maksumus kokku ca 850 € + km.

Kiltkivist katuse-, fassaadi- ja müürikattekivid

Juba aastasadu on kiltkivi kui looduslik materjal olnud kasutusel kogu maailmas. Kiltkivist katusekivid ja fassaadikivid on arhitektuuri lahutamatuks osaks nii renoveerimisel kui uue ehitamisel.

Vana kasekilpidest puitparketti tasub renoveerida

Amello juhi Rauno Ollema sõnul peaks vanast ja väärikast kasekilpidest parketist loobuma alles siis, kui see tõesti liiga kulunud või katki on.

Turule jõudsid uued madala keskkonnamõjuga ehitusplokid

bauroc GREEN on uus toode bauroci nomenklatuuris, mille GWP on ainult 50 kg CO₂e/m³.

Palkmaja maakivist vundamenti ei tohi uue betoonpõrandaga kokku valada

Kogenud palkmajade renoveerija Aigar Zahkna sõnul on vana palkmaja vundamendi renoveerimisel üks levinumaid probleeme maakivist vundamendi kokku valamine uue betoonpõrandaga. Seda ei tohi teha.

Dekoratiivklotsid muudavad ukse- ja põrandaliistude paigaldamise lihtsaks

Dekoratiivklotsid muudavad ukse- ja põrandaliistude paigaldamise lihtsaks ning pakuvad võimalust loovalt kombineerida erineva mõõduga liiste.

Puidust seinapaneelid Mellow ja Whisper: pika elueaga ja lihtne paigaldada

Siseruumidesse mõeldud puidust seinapaneelid (ribipaneelid) Mellow on valmistatud kvaliteetsest männipuidust, millele on spetsiaalse töötluse abil antud eriti hea vastupidavus ja Whisper paneelil on lisaks helisummutavad omadused.

Puidust piirdeaia viimistlemine värvi koorumise ja kõdunemise kindlaks

Puidust piirdeaeda on püsiva tulemuse saavutamiseks kindlasti vaja enne värvimist õigete vahenditega immutada.

Kipsivalu – asendamatu vahelaele põrandakütte paigaldamisel ja põranda tasandamiseks

Välimuselt sarnaneb kipsivalu põranda tulemus betoonpõrandaga. Kipsivalus on sideaineks kips, betoonis tsement. Ideaalne vahelagedele põrandakütte paigaldamisel.

Citadele uuring: kolmandik inimestest ei saa endale tänavu koduremonti lubada

Pikalt kestnud kõrge inflatsioon ja ebakindel aeg majanduses on selgelt pausile pannud paljude inimeste ehitus- ja remondiplaanid.

Mida silmas pidada kevadiste betoonitööde puhul?

Oluline on olla valvas ja võtta kasutusele ennetavaid meetmeid, et vältida värskelt valatud betoonisegu külmakahjustusi.

Eksperdid: elektriautode laadija rajamise kohustus ootab ka vanemaid hooneid

Elektriautode kasutamise soodustamiseks näeb seadus ette kohustuse paigaldada teatud hoonete juurde autode laadimiseks vajalik taristu.

Kindlustusabi - hädavajalik kodukindlustuse kahjujuhtumite hindamiseks

Remondifirma.ee pakub kindlustusabi teenust. Kliendi jaoks tähendab see kogu asjaajamise korraldamist alates kahjude hindamisest ja kindlustusfirmaga suhtlemisest kuni kahjude likvideerimiseni välja.

Eluhoone korras elektrisüsteem aitab ära hoida tõsiseid õnnetusi

Enamikku elektrist tingitud tulekahjudest saab ära hoida hoone elektripaigaldist õigeaegselt hooldades ja vajadusel uuendades.

Bonava müügijuht Lauri Laanoja: uute korterite turu nõudlust veab noorte perede soov parendada elamistingimusi

Aiandi 14 aadressile valmivad kaasaegse planeeringuga 1-4-toalised kodud, mis on suuruses 28,4-112,3 m2, neist suurimad läbi kahe korruse paiknevad katusekorterid.

UV-C õhupuhastusseade muudab siseruumi õhu viirustevabaks

Bakterite ja viiruste hävitamiseks siseruumides on suurepärane lahendus ultraviolett ehk UV-C õhupuhastusseadmed (UV-C lambid). Koduseade 20 m² põrandapinnaga ja lae kõrgusega 2,5 m ruumi maksab 350-500€.

SFA minipumpla võimaldab wc-poti paigaldust ilma kanalisatsioonita kohta

SFA minipumpla võimaldab wc-poti paigaldust ilma kanalisatsioonita kohta.

"Mitte minu tagahoovis" mentaliteet pärsib innovatsiooni

Eesti ehitussektor on tuntud oma konservatiivse lähenemise poolest uutele ideedele, tehnoloogiatele ja sektori üldisele arengule.

Isiklikust elektriauto laadimispunktist kortermajas on saamas uus normaalsus

Enefit ja Arco Vara pakuvad elektriauto omanikele võimalust oma isiklikul parkimiskohal Enefit Volti laadimisteenust kasutada.

Ruduse innovatsioon ja disain 2024: Opus müürisüsteem ja Lumo-Kartano tänavakivid

Opus müürisüsteem on nutikuse meistriteos, muutes müüri ehitamise lihtsamaks kui kunagi varem - peaaegu nagu mängides täiskasvanute LEGO-klotsidega. Lomo-Kartano sillutuskivide vuukides saab aga kasvatada erinevaid taimi.

SPC seinapaneelid: uudne lahendus kiireks ja vastupidavaks muutuseks sinu kodus

SPC seinapaneelide omaduste loetelu saab alustada niiskuskindlusega ning lõpetada soojus- ja heliisolatsiooni pakkumisega.

Bonava alustab Pikaliiva Kaarmaja II etapi ehitusega

Tegemist on neljast majast koosneva hoone viimase etapiga. Pikaliiva Kaarmaja kaks viimast hoonet valmivad 2024. aasta lõpuks.

Arco Vara alustab Kodulahe kvartalis eelviimase etapi väljaarendamist

Tallinna linn andis heakskiidu Merimetsa asumis Stroomi ranna lähistel asuvale Soodi 6 kinnistu detailplaneeringule, kuhu terviklike piirkondade arendaja Arco Vara rajab kolm uudse välisilmega kortermaja

Merko käivitas Eesti Rahva Muuseumi lähistel Erminurme elukvartali viienda etapi ehituse

Tartu linna ja valla piiril asuv Erminurme on hubane elukvartal, milles on tänaseks valminud üheksa kahe- kuni kolmekorruselist korterelamut.

Eriti soodsa hinnaga ROCLITE 200 ehitusplokid uuesti saadaval!

Bauroc toob sel hooajal uuesti turule eriti soodsa hinnaga ROCLITE ehitusplokid. ROCLITE 200 on klassikaline 200mm kergplokk, mis on mõeldud nii välis- kui siseseinte, nii kandvate kui mittekandvate seinte ehitamiseks.

Läbipaistvus on moes – väga vastupidava laineprofiiliga katuse- ja seinalahendused

RENOLIT ONDEX läbipaistvad katuseplaadid ja seinaplaadid on unikaalsed - materjal ei pragune, on täiesti põlemis- ja löögikindel ning peab vastu isegi ülitugevale rahesajule.

YIT uus maaküttega kortermaja lubab soodsamaid küttekulusid

Esimene maaküttega kortermaja valmib 2024. aasta augustis Keilas, Nurme tänaval, kus on müügile tulnud 18 1–4-toalist korterit.

Kuidas panna kodune interjöör enda kasuks tööle? Sisearhitekt jagab ideid.

Kuidas aga tagada, et kodune keskkond oleks meeldiv ja kooskõlas meie olemusega? Kuidas luua jätkusuutlik ja kaasahaarav interjöör? Miks on oluline järgida ka trende?

Eesti projekteerimise tulevik: vabakutselisena edu saavutamine

Eesti projekteerimise sektoris on märgata olulist trendi: üha enam projekteerijaid otsib paindlikumat ja rahuldust pakkuvamat tööviisi, pöördudes vabakutselise töö poole.

Pottsepa nõuanded ahju või kamina valimiseks ja õigeks kütmiseks

Ahju ehitus algab kolde tüübi valikust. Kõige efektiivsem ja keskkonnasäästlikum kolde tüüp hetkel tavakasutaja jaoks on pilukolle.

Vastutuskindlustuse suurus peaks kasvama iga korrusega

Olgu tegemist veeõnnetuse, tulekahju või tormituules kukkuvate puudega, vastutuskindlustuse juhtumid on enamasti seotud kahju põhjustamisega naabrile.

Tarnekriisis alanud Arco Vara arendus sai valmis kvartali jagu enne tähtaega

Elukondliku kinnisvara arendaja Arco Vara ehituse peatöövõtuga tegelev tütarettevõtte Arco Tarc lõpetas Kodulahe kvartali Rannakalda arenduse projekti vaatamata muutlikule turuolukorrale ennetähtaegselt.

Uued Eesti katusestandardid

Eesti Katuse- ja Fassaadimeistrite Liit tegeleb oma eriala standardite väljatöötamisega. Oleme Koostöös Eesti Standardikeskusega on nad loonud enamikele katusematerjalidele ja -tüüpidele 7 katuseehituse standardit.

Sisearhitekt Ingrid Kuuli jagab ülevaadet 2024. aasta sisustustrendidest

Sisearhitekt Ingrid Kuuli sõnul on 2024. aasta peamine sisekujundustrend loodust imiteerides tuua ruumi juurde positiivset energiat ja head aurat. Sel aastal on moes peamiselt soojad Maa värvid.

Vana rooma arhitektuur: rikka ajalooga linn

Rooma arhitektid ja insenerid olid tuntud oma uuenduslikkuse poolest, eriti seoses ehitusmaterjalide ja -tehnikatega. Nende panus arhitektuuri on hindamatu!

RAVAKi Designbloki installatsioon käsitles metsa peateemat omal moel

Ravaki uus segistite kollektsioon Espirit kasvas välja heitveetorudest tehtud kännu seest.

Laadige oma telefoni vaid USB-pistikupesast

Vajadus tasuta USB-pistikute arvu järele kasvab pidevalt ning veelgi olulisem on nende lihtne kättesaadavus.

2023. aasta arhitektuuripreemiate laureaadid

Reedel, 8. detsembril jagati Lillepaviljonis pidulikul auhinnatseremoonial aasta arhitektuuripreemiaid ja tunnustati parimaid arhitektuuritegusid ja -tegijaid.

Miks valida vaheseinte ehitamiseks just bauroc element?

Bauroc ELEMENT vaheseinaplaadid on võrreldes alternatiivsete plokkidega oluliselt suuremate mõõtmetega, mis tagab märkimisväärselt kiirema seina ladumise ja kulu on vaid 4,17 tk/m².

Spetsialist selgitab, mida teha, et elektroonika või auto laadimine ei põhjustaks tulekahju

Telefonide või muude väikeste elektroonikaseadmete ohutumaks laadimiseks soovitab ekspert paigaldada USB-pistikupesad.

Kivikatused pakuvad püsivat ilu ja suurepärast vastupidavust

Traditsiooniliselt kaetakse viilkatused keraamiliste kivide ja kiltkiviga, kuid nüüdseks on lisandunud ka betoonist ja kiudtsemendist katusekivid.

Kodu remondieelne kontroll - koostame remonditööde nimistu ja eelarve

Planeerid kodus remonditöid? Siis sattusid lugema just õiget artiklit! Ehituskaitse Büroo pakub uue teenusena kodu remondieelset kontrolli.

Profilpas duširuumi kaldeliistud: efektiivsed äravoolu kaldeserva tegemiseks

Profilpasi kaldeliist on disainitud selleks, et võimalikult lihtsate töövõtetega ja kuluefektiivselt luua puhas, esteetiline ja täpne äravoolu kaldeserv.

Mikrotsement – innovatsioon kaasaegses ehituses

Mikrotsementi saab kasutada nii uute hoonete ehitamisel kui ka renoveerimisel, nii märgades kui ka kuivades ruumides.

Põhjamaine lihtsus: Elegantne tekstuuride mäng uuseramu interjööris

Noore pere kodu looduskaunis kohas Lõuna-Eestis, kus erilise tähelepanu all oli meeleolu loovate valgustuslahenduste väljatöötamine.

Galerii: M Stuudio uus kujundus jutustab tegevuse lugu

M Stuudio meigisalong on hea näide, kuidas detailidele keskendumisega saab luua interjööri, mis ei ole ainult funktsionaalne ja kaunis, vaid räägib ka oma loo.

Lubi marmorino ahju ja kamina viimistluses - dekoratiivne ja vastupidav lahendus

Lubi marmorino suurepärane taluvus nii kõrge temperatuuri kui ka niiskuse suhtes teeb selle ideaalse lahenduse just kaminate, ahjude, soemüüride ja korstnajalgade viimistluseks.

Meist - Teenused - Kontakt
Inkodu.ee (sisekujundus – sisustus - ehitus - aed) - E-post: info @ inkodu.ee
Kõik õigused kaitstud - inkodu.ee ®. Info kasutamine loata ei ole lubatud!
Facebook Linkedin Instagram Google Twitter Youtube